Sunt lampile UV folosite la unghiile cu gel daunatoare?

citeste »

Circula mitul conform caruia aparatele UV folosite la constructia unghiilor cu gel sunt daunatoare si pot provoca cancer de piele.

Hadeti sa vedem ce sunt razele UV si in ce categorii se impart.

Razele UV sunt absolut invizibile pentru ochiul uman. Sursa de baza a radiatiei ultraviolete este lumina solara. Sa nu uitam ca doar 50% din radiatia ultravioleta perceputa de om provine direct din razele solare. Restul sunt raze reflectate si refractate.

Vezi colectia de manichiuri – Winter Nails 2016

Radiatia ultravioleta ocupa gama de lungimi de unda de la 100 la 380 nm in regiunea spectrala ce include domeniul spectral vizibil si ultra-violet.

Razele UV se impart in 3 categorii, intrucat efectele biologice sunt diferite in fiecare domeniu spectral.

Denumire  Abreviere      Lungime de unda in nm
  1. Diapazon de unde lungi
      UVA     400 nm – 325 nm
  1. Diapazon de unde mijlocii
      UVB     325 nm- 280 nm
  1. Diapazon de unde scurte
      UVC     280 nm – 100 nm

Aceste raze actioneaza asupra unor reactii chimice astfel ca li s-a gasit utilitatea in tehnologia constructiei unghiilor cu gel.

Mitul cum ca aparatele cu lumina UV folosite in timpul manichiurii cu gel ar fi daunatoare este fals. Toti producatorii folosesc lampi cu radiatii de tipul A (UV-A), care sunt absolut inofensive. Bolile canceroase sunt provocate de raditiile de tip B care nu sunt folosite sub nici o forma in tehnica unghiilor false.

S-au facut studii si cercetari pe o lampa UV in diverse laboratoare de cercetare si a fost declarata inofensiva. Pentru a depasi aceasta norma stabilita, e nevoie sa fie utilizata sute de ore in sir. 864 de ore petrecute la lampa sunt echivalente cu o zi petrecuta la lumina solara. 

Sa taiem sau nu cuticula?

Ca sa facem o comparatie, o lampa pentru manichiura are 4 tuburi de 9 watt, un aparat solar de bronzare contemporan, variaza intre 12 000 si 20 000 watt, fiind de 500 de ori mai puternic decat intensitatea lampii UV folosita la manichiura cu gel, iar lampile acestea nu pot provoca nici cel mai insesizabil bronz.

Radiatiile din gama spectrala UVA sporesc eliminarea adrenalinei in sistemul nervos, activeaza mecanismele de protectie a organismului, maresc secretia hormonilor precum histamine, modifica metabolismul carbohidratilor si a proteinelor in organism, si nu in ultimul rand activeaza functii ale sistemului endocrin.

In concluzie, radiatiile UV au beneficii iar lista poate continua: au o deosebita importanta in creearea vitaminei D care contribuie la fortificarea sistemului osos si muscular. Prelucrarea cu raze UV ajuta la tratarea bolilor micotice, iar razele UVB in cantitati mici ajuta in cazul psoriazisului si a insuficientei de carotina. In plus aceste raze sporesc procesele de restabilire a tesuturilor vatamate si inlaturarea inflamatiilor.

Se pare ca lampile noastre folosesc spectrul de raze ultraviolet necesar. Razele UVB provoaca dezvoltarea bolilor canceroase de piele, dar si in acest caz este nevoie de o biodoza mare si de expunere indelungata.

Acum sa vorbim putin si despre ultima categorie de raze si anume UVC –  diapazonul “autodistrugator”, numit si bactericid. 10 minute sub influenta acestor raze provoaca arsuri puternice. Aceste raze de tip C schimba structura atomica a oxigenului si il transforma in ozon, fiind astfel distructive pentru plamani.

Pentru a evita aceste pericole, se foloseste sticla UV speciala si o suprafata numita “liminofor”, care permite trecerea razelor utile, in cazul nostru UVA (380 nm). Termenul de valabilitate al lampii este stabilit in functie de starea luminoforului- cand acesta se consuma se trece in gama nociva a spectrului – lumineaza dar nu polimerizeaza, ci incepe sa arda tesuturile vii asupra carora se reflecta.

• Pentru a vedea toate colectii de manichiura de click aici

La final as dori sa mentionez ca fiecare technician ar trebui sa cunoasca in profunzime nu doar tehnicile de lucru ci si sa inteleaga chimia proceselor, pentru a le putea explica mai departe.

Am facut o sinteza de informatii din mai multe cursuri si surse pentru a clarifica aceast semn de intrebare ale multor cliente.  Sunt sigura ca multe persoane sunt interesate de acest aspect.

Va doresc o zi minunata, cu o grija in minus!

Cu drag,

Edina